Kiadványaink Kiadványaink

Aktuális kiadványaink:

Europe Direct - Leporello   

Dióhéjban az Európai Unióról - Játékos ismeretterjesztő kiadvány gyerekeknek

Az Európai Unió országai - Könyvjelző

EUROPARTI - Információs kártyajáték az Európai Unió tagállamairól

EU-Web - Weboldal ajánló kiadvány

Európa 2020 - Információs kiadvány

Régebbi kiadványaink:

Az Európai Bizottság 10 prioritása - Információs kiadvány

Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont - 2014.

Bővebben az EU-ról Bővebben az EU-ról

Üdvözöljük honlapunkon! Üdvözöljük honlapunkon!

Múzeumi séta Európában és az Európai Unióban Múzeumi séta Európában és az Európai Unióban


Tartson velünk Ön is, egy virtuális séta keretében, ahol meglátogathatja és akár be is járhata az európai kontinens legszebb és leggazdagabb gyűjteménnyel rendelkező múzeumait!


>>KATT<<

 

Az állomásokon fontos információkat és különféle érdekességeket olvashat a múzeumokról, magyar nyelven. A leírások végén pedig megtalálja a virtuális kiállítások linkjeit!
A linkek mögött található (külföldi) múzeumi weboldalak idegen nyelvűek!
Az oldalakon való navigálásban a google fordító is segítséget nyújthat, azonban a virtuális kiállítások nyelvtudás nélkül is megtekinthetőek és élvezhetőek!

Az útvonalon kék csillaggal jelzett múzeumok az Európai Unió területén találhatóak!

Útközben tegyenek egy kis kitérőt a legjelentősebb magyar múzeumok virtuális kiállítótermeiben is, ezeket zöld színű csillagok jelölik!
 

Az európai túrához egy nyereményjáték is kapcsolódik!

A  sorsolás megtörtént, a nyerteseknek ezúton is gratulálunk, nyereményüket postázzuk!
 

Olvassa el figyelmesen a csillagokkal jelölt helyeknél a külföldi múzeumok magyar nyelvű leírásait és keresse meg a felsővonással kiemelt nagybetűket (pl. ’O’). Minden múzeumi leírás egy betűt rejt.
A betűket megfelelő sorrendbe rendezve egy híres európai festő nevét kapja meg.
Küldje be ezt a nevet 2020.07.31. éjfélig az eip@kjmk.hu címre, írja be az e-mail tárgymezőjébe hogy "múzeumi nyereményjáték" és Ön lehet a három szerencsés nyertes egyike!
Ugyanis a helyes megfejtők között 3 db értékes könyvet sorsolunk ki Európa nevezetességeihez és látványosságaihoz kapcsolódóan!

 


 

Egyéb ajánlóink:

 

Virtuális múzeumok:
>>KATT<<

További európai és magyarországi múzeumok:

>>KATT<<

 

 

Hasznos és kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Környezetvédelmi Világnap - 2020 Környezetvédelmi Világnap - 2020

  
 
1972. június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét. A világnap központi rendezvényeit minden évben más országban és témában tartják. 
 
A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együttgondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Ehhez kapcsolódó fő konkrét célkitűzések:
 
   - energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
   - a megújuló természeti források hasznosítása
   - a szemét- és hulladékképződés csökkentése
   - a környezetszennyezés megelőzése.
 
A Környezetvédelmi Világnap honlapja (angol nyelvű):
 
>>KATT<<
 
Az ENSZ-főtitkár: Üzenete a Környezetvédelmi Világnapon 2020 (magyar felirattal):
 
 Az Európai Unió Zöld prioritása
 
Videó magyar felirattal:
 
>>KATT<<
 
Tájékoztató magyar nyelven:
 
>>KATT<<
 
 

 
Pályázati felhívás !!!
 
A kecskeméti Katona József Könyvtárban működő Bács-Kiskun Megyei Europe Direct Információs Központ fotó- és rajzpályázatot hirdet általános- és középiskolás diákok, valamint fiatalok számára, a környezetvédelem jegyében, 
 
„Zöld Jövőnk” címmel.

Tovább a pályázathoz >>>

  
A természet szépsége képekben és zenében


Antonio Vivaldi - 4 évszak (Julia Fischer):
 
 


 
Környezetvédelmi társasjáték (kinyomtatható):
 

>>KATT<<

Online Nyelvi Játékok Online Nyelvi Játékok

Kedves Játékosok!

Köszönjük, hogy részt vettetek az Online Nyelvi Játék fordulóin!
Reméljük tanultatok valami újat és az angol nyelvet is tudtátok gyakorolni! :)
A nyerteseknek ezúton is gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot a nyereményük átvételével kapcsolatban.


Mindenkinek nyugodt és kellemes tanávet kívánunk!

Kedves „unatkozó” diákok, most hozzátok szólunk!
 

A Bács-Kiskun Megyei Europe Direct iroda, a rendkívüli helyzet miatt egy rendkívül jó online játéksorozattal szeretne kedveskedni a szabadidőben tobzódó általános iskolásoknak, aminek a neve 

 

 

 
Ez a játék nem rangsorolási szándékkal jött létre, hanem a játék öröméért (és persze ajándékokért :)! 
 
A játékok egyéni feladatmegoldást és regisztrációt (név, e-mail, korcsoport) igényelnek.
 
Az Online Nyelvi Játékok, három fordulóból áll, mindegyik forduló saját címmel és témával rendelkezik, és egyre nehezebb feladatokból áll.
 
A regisztrációval a játékos tetszés szerint bármely fordulón részt vehet, a kitöltött feladatsorral automatikusan „benevez” az adott fordulóra.
 
Regisztráció itt >>>
 
A harmadik forduló a legnehezebb (Difficulty level: Hard), melynek címe: CSODÁS EURÓPA
 
 
 
Az adott fordulót hibátlanul teljesítők számára a Europe Direct iroda ajándékcsomaggal kedveskedik, továbbá részt vehetnek a fődíj sorsolásán.
Minden egyes forduló helyes megfejtése plusz esélyt jelent a sorsolásnál [pl. mind a 3 fordulónál már háromszoros esély (és három ajándékcsomag persze :) ].
 
Jelentkezz és játssz, várunk sok szeretettel!

Mesélj Európa Mesélj Európa

 

 

Felhívás

 

Az országos, rendkívüli helyzetre való tekintettel a szervezők az alábbi nehéz döntést hozták: a 2020. évi Mesélj Európa vetélkedő, pontszámokkal de rangsorolás nélkül, az online fordulóval lezárul, az elődöntők és a döntő nem kerülnek megtartásra. Minden regisztrált, pontszámmal rendelkező csapat ajándékcsomagot kap, amelyet postán juttatunk el! A kellemetlenségekkel kapcsolatosan ezúton is megértésüket és szíves elnézésüket kérjük!

De a következő napokban is szeretnénk biztosítani a lehetőséget a játékos nyelvgyakorlásra, ezért várjuk az érdeklődőket itt, a vetélkedő weboldalán kötetlenebb,  online feladatokkal – nem rangsorolási szándékkal, hanem az együtt-játszás öröméért!

Részletek ld.: Online Nyelvi Játékok

 


 

A Katona József Könyvtár, az Alternative English School és a Europe Direct Információs Hálózat idén is meghirdeti 5-6. illetve 7-8. osztályos diákok számára az Európai Nyelvi Díjat nyert
„Mesélj Európa! – Tales from Europe”angol nyelvi vetélkedőt.

EU stratégia EU stratégia

Az Európai Unió 6 prioritása

A 2019-ben megválasztott Európai Bizottság, új elnöke, Ursula von der Leyen felvetésére meghatározott 6 irányadó területet, melyre az Európai Bizottságnak hangsúlyt kell fektetnie működése során.

 

Az Európai Bizottság irányelveinek bővebb kifejtése, angol nyelven >>

EU aktuális EU aktuális

Az Európai Bizottság 2020. évi munkaprogramja: markáns ütemterv egy ambiciózusabb Unió számára"Az Európai Bizottság  elfogadta 2020. évi munkaprogramját. Ez a dokumentum meghatározza, hogy a Bizottság 2020-ban milyen intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy von der Leyen elnök politikai iránymutatása nyomán az európai polgárok, a vállalkozások és a társadalom kézzelfogható előnyöket érzékeljenek. A jelenlegi Bizottság ezen első munkaprogramjának legfőbb célkitűzése az, hogy élni tudjunk az egyidejűleg zajló ökológiai és digitális átállás teremtette lehetőségekkel."

Tovább a cikkhez >>>

(Forrás: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_20_124)

 


David Sassoli az Európai Parlament elnöke

 

 

2019. július 3-án az Európai Parlament 345 szavazattal David Sassolit választotta elnökéül 

David Sassolit választotta elnökéül az Európai Parlament szerdán két és fél évre. Az olasz szocialista politikus 667 szavazatból 345-öt szerzett meg a második fordulóban.

David Sassoli 1956. május 30-án született Firenzében, Olaszországban. 2009 óta a Partito Democratico párt listájáról bejutó európai parlamenti képviselő, akit 2019 májusában a harmadik képviselői ciklusára Közép-Olaszországban választottak újra. Sassoli 2022 januárjáig tölti be a Parlament elnöki tisztét.

Megválasztását követően Sassoli elnök a strasbourgi üléseteremben  rövid beszédben mondott köszönetet a kilencedik törvényhozási ciklus képviselőinek bizalmukért. „Az utóbbi időben túl sokan a megosztásra törekszenek és szítanak szomorú történelmi emlékeket ébresztő konfliktusokat. Az európaiak viszont megmutatták, hogy még mindig hisznek ebben a kivételes, európai útban, az egyetlenben, amely az előttünk álló globális kihívásokra adandó válaszig elvezet.

„Muszáj, hogy legyen elég erőnk az integrációs folyamat újraindításához és az Unió átformálásához, hogy határozottabb megoldást adhassunk az európaiak problémáira, valós választ a kérdéseikre, az egyre kézzelfoghatóbb veszteség-érzésükre."

Sassoli a következő időszakban az Európai Parlament előtt álló legfontosabb feladatokról is beszélt. „Hatalmas változások korát éljük: a fiatalok munkanélkülisége, a migráció, az éghajlatváltozás, a digitális forradalom, az átalakuló erőviszonyok a világban csak pár ezek közül, és mindegyikhez új ötletekre és bátorságra van szükség."

Forrás: http://www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/20190627IPR55410/david-sassoli-az-europai-parlament-elnoke

 

 

 

Európai választások

2019. május 23–26.

 

2019-es európai választási eredmények

Forrás: https://valasztasi-eredmenyek.eu/

 

 

Európai parlamenti képviselők választása 2019
Magyarországi eredmények

Forrás: https://www.valasztas.hu/ep2019

"A következő európai parlamenti választásokra 2019. május 23–26-án kerül sor. Minden felnőtt uniós polgár lehetőséget kap arra, hogy kiválassza, ki képviselje az Európai Parlamentben. Segítsen alakítani Európa jövőjét és szavazzon!"
 
Forrás: http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/hu/be-heard/elections - az Európai Parlament hivatalos oldala

További információk:

szavaznifogok.eu - hasznos információk az európai választásról, személyre szabható hírlevél, közösségépítés
 
információk az Európai Parlamentről
 
 

 

 

Az Európai Unió a lehetőségek, az egyéni fejlődés, valamint a fejlesztések támogatója.

„Az Európai Unió az Ön jövőjébe fektet be!”

Gyakorlati tudnivalók az európai beruházási tervről vállalkozásoknak >>>


   

Virtuális kiállítás

60 éves a Római Szerződés


Fiatalok Európáért - az Európai Szolidaritási Testület
 
"Az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal hozta létre az Európai Unió, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt.
 
Az Európai Szolidaritási Testület küldetése:
Az Európai Szolidaritási Testület közös színteret kínál a fiataloknak ahhoz, hogy egy befogadóbb, kiszolgáltatott embertársainkat felkaroló és a mindannyiunkat érintő kihívásokat jobban kezelő társadalom létrehozásán munkálkodjanak. Életre szóló tapasztalatokkal és értékes képességekkel gazdagodhatnak azok a fiatalok, akik késztetést éreznek magukban arra, hogy segítsenek másokon, új ismereteket és készségeket sajátítsanak el és fejlesszék önmagukat."
 
Tudjon meg többet a projektekről:
 
 
 

 

Roaming

 


"A történelem nem emlékszik majd ránk, a hibáinkra viszont igen.

Ne hibázzunk azzal, hogy véget vetünk az európai álomnak!"

 

- Jean-Claude Juncker -

az Európai Bizottság elnöke

 

Keresse az irodánkat a facebook-on!

https://www.facebook.com/
EuropeDirectBacsKiskun

 

ED kérdőív ED kérdőív

Számunkra fontos az Ön véleménye!
Kérjük, ossza meg velünk!
Köszönjük az együttműködését!

ED BKMEIP Kapcsolat ED BKMEIP Kapcsolat

Europe Direct  Információs Központ - Bács-Kiskun Megye

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.

Telefon: 76/500-560

      Fax: 76/500-570

e-mail: eip@kjmk.hu

Nyitvatartás (telefonos ügyelet):

Kedd - Szombat, 9.00 - 17.00

Munkatársaink:

Taskó Péter

Horváth Pál Zoltán

Rédai Árpádné Angéla

Partnereink Partnereink