Házasság Hete 2021 Házasság Hete 2021

 

Szimpátia, szerelem, szeretet – hogyan házasodunk mi, európaiak?

Játék a 2021-es Házasság hete alkalmából

 

Olvassa el az alább található érdekes házassági történetekkel valamint európai házassági szokásokkal kapcsolatos szövegeket, és töltse ki az oldal legalján elérhető kvízjátékunkat, értékes könyvnyereményét!

Kellemes és hasznos időtöltést kívánunk!

Válogatás európai esküvői szokásokból Válogatás európai esküvői szokásokból

Hogyan is tekint az Európai Unió a házasságra?

 „A polgári házasság intézményét mindegyik uniós ország elismeri.

A házassággal kapcsolatos szabályozás és gyakorlat országról országra eltér egymástól. A főbb különbségek a következő területeken jelentkeznek:

  • a házaspárok jogai és kötelezettségei – többek között a vagyonjog, a szülői szerep, illetve a névviselés tekintetében;
  • az egyházi és a polgári házasság elismerése – egyes országok az egyházi házasságot a polgári házassággal egyenértékűnek ismerik el, más országok viszont nem. Ha Ön kizárólag egyházi házasságot köt, polgárit nem, majd külföldre költözik, feltétlenül nézzen utána , mit jelent mindez az Ön családi állapotára nézve;
  • az azonos nemű párok házasságkötéshez való joga – a következő uniós országok engedélyezik az azonos nemű párok házasságát: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Portugália és Svédország.”

 

Európa országaiban különböző szokásokkal fejezik ki a házasulandók összetartozását, a felkészülést a közös életre, vagy éppen a megkötött házasság fontosságát.
Néhány érdekesség az EU országaiból:

Ausztria:

Osztrák szomszédjaink babonáskodás tekintetében versengenek az írekkel, számos szerencsés és szerencsétlen előjelet tartanak számon a házasságkötéssel kapcsolatban. A régi – a házassági ajánlatot formálisan kezelő - hagyomány szerint a vőlegény barátja megy el a kiszemelt lány családjához jelezni a nősülési szándékot. A házasság szerencsés lesz, ha útközben kecskével, galambbal, vagy farkassal találkozik. Ha viszont terhes nőt, vak embert, vagy szerzetest lát út közben, akkor akár vissza is fordulhat, mert ezen előjelek alapján a házasság kudarcra van ítélve.

Ausztriában az egyházi fogadalom önmagában nem elégséges a házasságkötéshez, mert csak a polgári szertartást ismerik el hivatalos házasságkötésként. A ceremóniákra manapság jellemzőek a szabadtéri helyszínek. Ennek kedveznek az ország szép természeti adottságai is.

 

Svédország:

Svédországban különösen fontos, hogy az esküvői vendégek milyen színű öltözetben jelennek meg. Ha egy hölgy pirosat visel az esküvőn, az azt jelenti, hogy már eltöltött egy közös estét  a vőlegénnyel.

 

Horvátország:

Néhány évtizede szokás, hogy az esküvő előtti hetekben a barátok és rokonok a helyi rádiókon keresztül üzengetnek a leendő házasoknak. Ilyen üzenetekkel és a kívánságműsorokban kért dalokon keresztül küldik jókívánságaikat. A rádiók felkészültek: rendelkeznek külön esküvői dalokból összeállított listával. A lakodalom után pedig az ifjú pár köszöni meg - ugyanígy üzenettel és dallal - a vendégeknek, hogy részt vettek a lagzin

 

Írország:

Az ír hagyományok szerint a házasság nem a szerelmen, hanem gazdasági érdekeken alapult. A lánykérés egyik jellegzetes kérdése a „Szeretnéd, hogy az én népem temessen el?” kérdés volt. Hagyományosan a május hónap volt a legmegfelelőbb időpont az esküvőre. A régebbi korok ír menyasszonya kék ruhát viselt sok drága csipkével. A mai ír menyasszonyok viszont inkább fehér ruhát viselnek, egy csipkéből készült kesztyűvel vagy táskával.

Noha a mai ír esküvők már nagyon hasonlítanak bármely európai esküvőre, néhány hagyományt megtartottak a mai napig, így pl. az ifjú párt a hagyományos dudaszóval kísérik ma is a menyegző helyszínére. A hagyományos kellékek közül továbbra is jellemző a levendulavirág (a menyasszony csokrában), a patkó, a harang (mint jellegzetes esküvői ajándék), a hajfonat (a fátyol helyett).

 

Olaszország:

Az esküvők, ha lehet úgy mondani, heted hét határra szóló eseménynek számítanak Olasz- országban: az esküvő időpontját megelőző három vasárnap hirdetik a templomban, számtalan előkészületet tesznek, hogy tökéletes legyen az alkalom. Bonboniere-t, azaz cukros mandulával töltött díszes csomagocskákat készítenek össze a meghívottaknak, nem meglepő az sem, ha a lakodalomban 14 fogás várja a vendégeket. Cserébe a násznép is kitesz magáért, és több módon is honorálja a vendégszeretetet.

A hagyományos olasz esküvő tánca a tarantella elnevezésű, pattogós  körtánc, ami póktáncot jelent.

Az egyes olasz területek esküvői szokásai nagyon eltérőek. Toszkánában pl. fekete ruhát , fehér kalapot és legyezőt visel a tradicionális menyasszony.

 

Spanyolország:

A spanyol szokások szerint a menyasszony az eljegyzése gyűrűt bal kezének gyűrűsujján hordja, míg az esküvőn kapott gyűrűt a jobb kéz gyűrűsujján viseli. Az egyik legtradicionálisabb szokás a 13 érme átadása - spanyolul "arras" vagy "monedas". Ennek során a vőlegény 13 darab aranyérmét ad a menyasszonynak. Ez azt jelképezi, hogy vigyázni fog rá, és megvédi mindentől. Ugyanis a  keresztény hagyomány szerint 12 érme az apostolokat jelképezi, míg a 13. maga Jézus. Az érmék átadása után a párt körbefogják egy füzérrel, ami az ifjú házasok egységét jelképezi.

 

Források és ajánlott weboldalak:
https://europa.eu/youreurope/citizens/family/couple/marriage/index_hu.htm

https://www.menyegzolap.hu/cikk/2013/10/16/osztrak-eskuvo

https://eletforma.hu/parkapcsolat/eskuvoi-szokasok-a-nagyvilagbol/

https://www.menyegzolap.hu/cikk/2013/10/22/ir-eskuvo

https://cm-eskuvore.hu/blog/224-ismerd-meg-a-spanyol-eskuvoi-szokasokat

https://mienkavilag.hu/horvat-eskuvoi-szokasok/

http://ujkor.hu/content/szerelmesek-egykor-es-randevu-tortenete

http://www.eskuvoimagazin.hu/naszejszaka-regen-es-most/

https://www.eletforma.hu/parkapcsolat/11-meghokkento-eskuvoi-szokas-a-nagyvilagbol/

Házasodni a Vatikánban Házasodni a Vatikánban

Esküvő a Szent Péter-bazilikában

Európa (és a világ) legnagyobb keresztény temploma a Szent Péter-bazilika. A 16 sz. legelején kezdték el építeni, ahol addig a már öregedő és menthetetlen korábbi bazilika állt, ami a 4. század elején épült, Szent Péter sírjának vélt helyén. Több mint 100 évvel később, 1626-ban fejezték be az építkezést.

A keresztény egyház egyik legfontosabb épülete, a Vatikán hitéletének központja.

Sokan viszont nem tudják, hogy a bazilikában keresztény esküvők tartására is lehetőség van, ám ez a kiváltság valójában csak keveseknek adatik meg. Az alábbiakban leírjuk, hogy mi is szükséges ahhoz, hogy valaki elmondhassa, a legnagyobb és talán a legfontosabb keresztény templomban mondta ki élete párjával a boldogító igent.

Már a kezdeteknél nehezíti a helyzetet az, hogy a Vatikán csak meghatározott számú házasságkötést engedélyez egy évben, és az is, hogy az igényt jóval a ceremónia tervezett ideje előtt kell jelezni (kb. másfél évvel).

A házasulandóknak rengeteg dokumentumot kell benyújtaniuk a Szentszékhez, kvázi pályázatot kell beadniuk, ez alapján bírálják el az igényt.

Később nyilatkozni kell többek között arról, hogy milyenek lesznek a tervezett esküvő körülményei, hány tervezett vendég lesz, illetve, hogy a pár miért döntött úgy, hogy nem a lakóhelye szerinti illetékes plébánián kívánja megtartani az esküvőt.

A fentiek közül a vendégek száma pl. kimondottan fontos tényező. 15-20 fő alatt nem is vállalja a ceremóniát a bazilika, ugyanis még bárki azt hihetné, hogy a családok tudta nélküli, akár szöktetéses házasságokat is támogatják, pedig pont ellenkezőleg.

Esketést egyébként kizárólag hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken vállalnak, délelőtt 10:30-as kezdéssel, és csakis a Bazilika egyik mellékkápolnájában a Cappello del Coro-ban (Kórus-kápolna). A kápolnában 100 ülőhely és további 100 állóhely található, tehát összesen 200 ember számára tud helyet biztosítani.

A konkrét szervezést 6-9 hónappal a házasságkötés előtt érdemes elkezdeni. Először is a pár származási országa szerinti illetékes egyházmegyét kell felkeresni és a püspök hozzájárulását kérni. Az esküvő végeleges időpontját csak az összes szervezési feladat lebonyolítása után tűzik ki. A Vatikánban már csak így mennek a dolgok. De még ezek után is van rá esély, hogy az utolsó pillanatban el kell halasztani a nagy napot, mert egy rendkívüli pápai istentiszteletre fog sor kerülni a tervezett nap reggelén. Nem gyakori ez, de megeshet. Ha valami miatt mégsem jó egy új időpont (mondjuk, mert egy 200 fős vendégsereg utazása és ellátása lett lefoglalva/kifizetve), nagyon indokolt esetben (mondjuk, mert egy 200 fős vendégsereg utazása és ellátása lett lefoglalva/kifizetve) a ceremóniát áthelyezhetik a nem túl messze található Szent Zsuzsanna templomba.

A lényeg pedig,  mennyibe is kerül mindez?

Mindent összevetve, beleszámítva az adminisztrációs költségeket, a pálos atyák munkáját, a kántort, az ajándékot az eskető papnak, kb. 1300 euro (kb. 480.000 Ft.) a végösszeg. Ebben nincs benne a fotós, a virágok, egyéb apróságok és persze a vendégek ellátása sem, ami igencsak meg tudja növelni a kiadásokat.

Ha a fentiek nem tántorítják el a házasulandó párt, akkor már csak reménykedni kell, hogy egy kis szerencsével egyikei lehetnek azon kevés házaspárnak, akik egy ilyen különleges és egyedi helyen kötötték össze az életüket.
 

Érdekes történetek híres házasságokról Érdekes történetek híres házasságokról

Rigó Jancsi, akiről süteményt neveztek el

 

A történet az 1890-es években kezdődött, amikor az egyik előkelő párizsi kávéház tulajdonosa úgy döntött, hogy egy cifrán felöltöztetett magyar cigánybandával dobja fel a forgalmat. A magyar muzsika megtette a hatását, és csak úgy özönlöttek az előkelőségek a kávéházba. Az addig ismeretlen cigányzenekar vezetője Barcza József volt, és a bandában játszott a veje is, Rigó Jancsi, aki feleségül vette Barcza prímás lányát, Barcza Mariskát. Az egzotikus zene a kávézóba vonzotta a belga Caraman-Chimay herceget és a feleségét is. A banda ezután addig-addig bazsevált a hercegné, született Clara Ward fülébe, hogy az asszonynak nagyon megtetszett a jóképűnek egyáltalán nem mondható Rigó Jancsi. (Állítólag a zenész sebhelyes arcú és meglehetősen alacsony volt.)
A hercegné ezt követően sűrűn kereste fel az éttermet és végül meg is hívta magukhoz a cigányprímást. Ahogy az lenni szokott, a sűrű találkozásokból szerelem szövődött és 1896 karácsonyán egész Európában rendkívüli szenzációt jelentett a hercegné és a tüzes fekete szemű zenész romantikus szökése. Természetesen a korabeli sajtó felkapta a témát, és minden újság a hercegné és a magyar cigány prímás szerelméről cikkezett. Fél Európa szerencsétlen Chimay hercegen gúnyolódott, aki rögvest elvált a feleségétől, eltiltotta őt a gyerekeitől, és megtagadta az apanázs fizetését is. Nem sokkal a nagy sajtót kapott válás kimondása után, amire 1897 januárjában került sor, a fiatal pár összeházasodott, a szerelmes asszony pedig Jancsival járta a világot, egy ideig még Egyiptomban is laktak és Kairóban egy éjszakai szórakozóhelyet üzemeltettek.  A prímás és a hercegnő regényes szerelme szenzáció lett, megfestette Toulouse-Lautrec, megrajzolták a karikaturisták.

És, hogy a történethez hogyan is kapcsolódik egy sütemény?
A híres-hírhedt pár nem sokkal az esküvőjük után Budapestre is ellátogatott, ahol a neves Rémy Szállóban szálltak meg (a mai Hotel Nemzeti a Blaha Lujza téren), ahol a rajongók annyira nagyon látni akarták a botrányos párt, hogy kis híján betörték az étterem kirakatát, és egy egész osztag lovas rendőr kellett, hogy megakadályozzák a rendbontást. A szóbeszéd szerint az eseményeket és a pár hírnevét nyomban kihasználta a Rémy Szálló élelmes cukrásza. A pár ott-tartózkodásának– egyes feljegyzések szerint a mézeshetük – ideje alatt ugyanis Jancsi azt kérte a szálló cukrászától, hogy készítsen olyan édességet, aminek szerelme nem tud ellenállni és teljesen elbűvöli. Egy olyan desszertre gondolt, melyet kifejezetten a párjának készít a szálloda cukrásza. Így született egy csokis, édesen krémes sütemény, mellyel a cigányprímás kedveskedhetett szerelmének a híres; “Kóstold meg, ez olyan barna, mint a bőröm, és olyan édes, mint a te szíved” udvarló mondat kíséretében. A kreáció pedig annyira jól sikerült, hogy nemcsak Rigó Jancsi szíve választottját, de az egész országot elkápráztatta. Így a sütemény gyorsan népszerű lett, édes íze mit sem változott az idők során, még ha a hozzá fűződő romantikus történet keserű véget ért is.

A szerelem ugyanis nem volt örök, számos kaland és hatalmas tartozások felhalmozása után a kapcsolat zátonyra futott, a pénztelenség, a hűtlenségek, a folyamatos veszekedések kikezdték a pár életét. Pedig Clara azzal is megpróbálkozott, hogy "alig ruhában" fellépett a Moulin Rouge-ban, és "merész" képeslapokat jelentetett meg magáról, amiket a prűd II. Vilmos német császár be is tiltatott. Végül a szerelem is kihunyt. Kapcsolatuk végén Clara Nápolyban megszökött egy akkor vasutasként dolgozó olasz férfival, akihez később hozzá is ment. Ez lett az utolsó házassága. Neve mindezek után lassacskán feledésbe merült. Olaszországban, Padovában halt meg 1916-ban, 43 éves korában. Jancsi bő tíz évvel élte túl Clarát, a válás utáni élete meglehetősen kalandos volt. Amerikában letelepedve, ahol volt felesége okán „herceg” Rigó Jancsiként emlegette a közönség, újraházasodott. Ismét egy férjes asszonyt hódított el és vett feleségül, Catherine Hadley-t, aki ráadásul Clara unokanővére volt. Élete utolsó éveiben azonban már minden pénzét felélte. Végül lepukkant New York-i lebujokban játszott magyar nótákat híres Stradiváriján. Elzüllötten, nyomorult körülmények között halt meg 1927-ben. A manhatteni Kensico temetőben nyugszik. Harmadik felesége, Catherine, halála után is igyekezett ápolni emlékét.

De Rigó Jancsi neve a süteménnyel és a hozzá kapcsolódó legendával a mai napig is él, és jól mutatja, milyen édes lehet a szerelem és hogy mire is képes, aki szenvedélyesen szerelmes.

 

Rigó Jancsi és Clara Ward

Kép forrása: https://mrfoster.blog.hu

Források:
https://arcanum.hu
https://torimaskepp.blog.hu/2018/02/14/a_rigo_jancsi_igaz_tortenete
https://cultura.hu/gasztro/a-szerelmetes-rigo-jancsi/

 

Egy nemes és egy mágnás-örökös házassága

 

A 19. század végén, a 20. század elején vált egyre gyakoribbá az amerikai milliárdos lányok és az európai arisztokraták házassága. Vér és arany házassága révén az egyre szegényedő arisztokraták tőkéhez jutottak, cserébe nemesi rangot, magas társadalmi státuszt nyújtottak a milliomos lányoknak. 1907. október 4-én bejárta a világsajtót a hír, hogy Amerika egyik leggazdagabb örökösnőjét, Gladys Vanderbiltet egy magyar nemes, Széchényi László gróf jegyezte el. A vőlegény, teljes nevén sárvár-felsővidéki Széchényi László Jenő Mária Henrik Simon császári és királyi kamarás, a gróf Nádasdy 9. huszárezred tartalékos hadnagya, a főrendiház örökös tagja volt. Nagyapja, Széchényi Lajos, Széchényi István „a legnagyobb magyar”testvérbátyja, dédapja pedig a múzeum- és könyvtáralapító Széchényi Ferenc.

Gróf Széchényi László és felesége Gladys Vanderbilt

Kép forrása: https://mindennapoktortenete.blog.hu/


A menyasszony a világ leggazdagabb örökösnőinek egyike. Ősei egykor Hollandiából, az Utrecht melletti De Bilt faluból vándoroltak a tengerentúlra a 17. században. Gladys édesapja, a dollármilliárdos Cornelius Vanderbilt, a New York Central Railroad vasúttársaság elnöke. Ő építtette a Rhode Island-i pazar neoreneszánsz luxusvillát, a Breakers palotát.
Gladys 18 éves kora után többször utazott Európába édesanyjával együtt. Részt vett az amerikai követségi bálokon, és különféle európai fürdőhelyeken is megfordult, ahol többször is összefutott a fess Széchényi gróffal, de a "nagy találkozás" a berlini amerikai követségen történt. A kölcsönös szimpátia három hét alatt életre szóló szerelemmé lobbant a magyar gróffal.
Akadtak azonban kétkedők, akik nem hittek az effajta szerelmi házasságokban. Elszegényedett, hozományvadász, pórul járt nemesek történeteitől hemzsegett akkoriban a világsajtó. Magyarországon annak a dzsentrinek az esete is nagy port kavart, aki egy bácskai milliomos lányt próbált meg behálózni. E történet ihlette Mikszáth Kálmán A Noszty fiú esete Tóth Marival című folytatásos tárcaregényét. A Vasárnapi Újság hasábjain 1906 óta közölt történetben Mikszáth főhőse az Amerikából hazatért "kiflikirály" lányával való házasságkötéssel szerette volna orvosolni – sikertelenül – a család anyagi gondjait. Aki olvasta a magyar író szatirikus társadalomrajzát, alaposan gyanakodhatott a Széchényi-Vanderbilt-násszal kapcsolatban. László és Gladys esküvőjének hírére valóságos társadalmi vita bontakozott ki.  A sajtóban szinte naponta jelentek meg találgatások, hírek és álhírek a közelgő eseménnyel kapcsolatban. Az idős amerikai író, Mark Twain emlékirataiban arról elmélkedett, hogy szerelmi házasság ez, semmi kétség. A jövendőt illetően azonban szkeptikus volt: biztosra vette, hogy az amerikai asszonyt sem a bécsi udvar, sem a kékvérű arisztokrácia nem fogadja majd be.
1908. január 27-én, az Egyesült Államokban került sor a házasságkötésre, amelyet óriási érdeklődés övezett. Mintegy ötezer ember tolongott a Vanderbilt-palota körüli utcákon, és száz rendőr felügyelt a rendre. Mindenki látni szerette volna New York addigi legköltségesebb esküvőjét. Az esküvő délben vette kezdetét a Vanderbilt-palotában. A palota bálterme rózsákból és orchideákból alkotott barlanghoz hasonlított. Az ablakokat elsötétítették, csak a virágtengerben elrejtett villanylámpák világítottak. A mennyezetről orchideákkal díszített selyemszalagok csüngtek le. A hatvanöt tagú zenekar egy pálmaligetben elrejtve klasszikus zenét játszott. Az esküvőn résztvevő magyar urak – a vőfély, Sigray Antal és a Széchényi család tagjai – díszmagyart, az amerikaiak pedig frakkot viseltek. A pápa táviratban küldte áldását a frigyre, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan a Vatikánban üdvözölheti az ifjú párt. A résztvevők között volt Hengelmüller László báró, a monarchia amerikai követe, Bright angol nagykövet, valamint az amerikai pénzmágnások képviselői: a Morgan, Astor, Roosevelt, Whitney, Pulitzer család tagjai. Kossuth Ferenc és Darányi Ignác miniszterek táviratban gratuláltak. A házasokat európai nászútjukon is figyelemmel kísérte a sajtó. Az érdeklődés tovább fokozódott, amikor az ifjú pár április elsején végre megérkezett Budapestre. Csupán néhány napra szálltak meg a Hungáriában, ám ennyi idő is elegendő volt a szemfüles kérelmezők sokaságának, akik különböző indokokra hivatkozva próbáltak anyagi támogatást szerezni Vanderbilt Gladys férjétől. A fiatal pár első magyarországi otthona a Zemplén megyei Őrmezőn (ma Strazske, Szlovákia) lévő
Széchényi-kastély volt. A szkeptikusok jóslataira – miszerint Gladys nem udvarképes és nem fogadja majd be az úri társaság – hamar rácáfolt a valóság, hiszen már 1908 tavaszán megjelent egy jótékonysági estélyen, amelyen József főherceg és felesége, Auguszta főhercegasszony is tiszteletét tette. A nyájaskodó felszín alatt azonban forrtak az indulatok, egyes előkelők lenézték Széchényinét a "petróleumszagú milliói" miatt. Gladys Vanderbilt azonban mindezzel nem sokat törődött. Megtanult magyarul, fittyet hányva a kiejtésén élcelődőkre, mondván: "Én beszélni fogok magyarul és meg kell tanulnom ezt a nyelvet oly tökéletesen, mintha édes anyanyelvem volna." A magyar grófnévá lett Vanderbilt lány – a Széchényi család hagyományához híven – új hazája önzetlen barátjává és segítőjévé vált. A házaspár nevéhez számos nagylelkű gesztus és jótékonysági akció fűződik. 1910-ben 120 000 dollárt adományoztak a Magyar Tudományos Akadémiának a magyar nyelv külföldi oktatására. Az első világháború idején Andrássy úti palotájukban hadikórházat rendeztek be. Gladys a Magyar Vöröskereszt önkéntes ápolónőjeként maga is részt vett a betegek és sebesültek ápolásában. Ápolónői tevékenységéért a Vöröskereszt II. osztályú díszjelvényével tüntette ki az uralkodó. Az Országos Gyermekvédő Liga égisze alatt – amelynek férje 1924-ig volt az elnöke – Őrmezőn árvaházat, Budapesten az Izabella utcában napközi otthont alapított a háborús árvák részére. Gladys Vanderbilt a háború után aktív szerepet játszott a Magyarországot segítő nyomorenyhítő akciókban. Washingtonban és New Yorkban gyűjtést rendezett az amerikai magyarok körében, majd saját költségén szállíttatta haza a rakományt. Az Ung vármegyei felsőremetei birtokon (Remetské Hámre, Szlovákia) gyönyörű természeti környezetben kórházat és amerikai stílusú üdülőtelepet létesített. A kórház négy kórterme és egy szülőszobája tizenöt–húsz beteg elhelyezésére szolgált. Az üdülőkön kívül főként nők és gyerekek gyógyultak a telepen. Támogatást kaptak azok az édesanyák, akik nem tudták gyermekeiket megfelelően táplálni. A szegények ingyen ápolásban és kezelésben részesülhettek, egészségügyi tanácsokkal látták el a lakosságot. A nemes akció eredményeképpen a gyermekhalandóság a minimumra csökkent a környéken.
A Monarchia felbomlása és a forradalmak lezajlása után Széchényi László a magyar diplomácia szolgálatába lépett. Horthy Miklós kormányzó 1921. december 14-én nevezte ki követté –akkoriban csak a nagyhatalmaknak volt nagykövetségük – és bízta meg a Washingtonban felállítandó magyar királyi követség vezetésével. Széchényi feleségének köszönhette, hogy otthonosan mozgott a társadalmi-gazdasági elit köreiben, így sikeresen építette ki a függetlenné vált Magyar Királyság amerikai kapcsolatait, tizenegy éven keresztül, 1922 és 1933 között. Széchényi 1933 és 1935 között a londoni magyar követség élén folytatta a diplomáciai munkát, ám egyre súlyosbodó szívbaja miatt nyugdíjba vonult, és 1938-ban meghalt. Gladys élete végéig szerető hitvese maradt. Öt lányuk született: Kornélia, Alice, Gladys, Sylvia  és Ferdinandine. Alice és Sylvia kezét magyar gróf kérte meg: előbbi gróf Hadik Béla, utóbbi gróf Szapáry Antal hitvese lett. Gladys Vanderbilt férje 1938-ban bekövetkezett halála után, a közelgő világégés előestéjén Amerikába költözött. A háború alatt az amerikai Vöröskereszt önkéntes munkatársa volt Newportban, 1945 után pedig folytatta a Magyarországra irányuló segélyakciók szervezését. Kórházaknak és magánembereknek egyaránt küldött csomagokat. Nem véletlenül nevezték őt el "a magyarság First Lady"-jének. Az Amerikai Magyar Világ című emigráns újság a legjelentősebb amerikai magyarok (!) egyikeként tartotta őt számon. 1965-ben bekövetkezett haláláig a magyar emigránsok támogatója maradt lányával, Széchényi Szilviával és vejével, Szapáry Antallal együtt.

Így kell hát megcáfolni az igaz szerelem és az önzetlen jó szándék felől kétkedőket és bebizonyítani, hogy igenis létezik igaz és boldog, sírig tartó házasság!

 

Forrás:
https://mindennapoktortenete.blog.hu/2019/12/19/ver_es_arany_egy_magyar_grof_es_egy_amerikai_milliomos_lany_hazassaga

Kvízjáték értékes könyvnyereményért Kvízjáték értékes könyvnyereményért

Ha a fenti szövegeket elolvasta, válaszoljon kérdéseinkre!

Kvízjátékunk helyes megfejtői között értékes könyvnyereményt sorsolunk ki.

Beküldési határidő: 2021. február 28. 24:00
Sorsolás ideje: 2021. március 02. 12:00

A Kvízjáték elérhetősége: >>KATT<<

Kellemes és hasznos időtöltést kívánunk!